Nachtlichtje met uitschakelvertraging

Mijn vriendin bestelde in China 2 nachtlampjes voor de kinderen: een wolk en een ster.
Hoewel het batterijklepje wel dichtgeschroefd was, kon ik verder weinig postiefs aan de lampjes ontdekken: er zat alleen een aan-uit schakelaartje op van erbarmelijke kwaliteit (een was na een week al kapot) en het was een vrij saai wit ledje in de behuizing. Ook bleven deze gevallen batterijen vreten omdat ze niet automatisch uitgingen en dus ook vaak de hele dag aan bleven staan. Kinderen vergeten nu eenmaal wel eens wat…

Tijd voor een upgrade…

Als eerste project heb ik een langzaam verkleurende led in de wolk ingebouwd. Dat gaf al een heel leuk effect:

De schakelaar die het al begeven had ook maar meteen vervangen. Het resultaat was leuk, maar nog steeds was de batterij van het ding elke paar dagen leeg.

SterlampjeDaarom met nummer 2 (de ster) eens iets anders verzonnen: een uitschakelvertraging moest de batterij wat langer mee laten gaan. Voor dit project had ik pas een nieuwe chip/mini board binnen waarmee je heel gemakkelijk een uitschakelvertraging kan maken. Mooie gelegenheid om deze eens te testen.

OpenmakenBij het uit elkaar halen van het lampje zoals we het gekocht hadden, viel mijn mond open van verbazing: er was geen soldeertin aan te pas gekomen! Alle onderdelen zaten om elkaar gevouwen en de poot van de led was in de batterijhouder gestoken om als min-pool te dienen. metNiets gesoldeerd!

Dat gaan we iets beter doen. Toevallig had ik net een nieuwe binnen waarmee je een timer kan maken. Kunnen we die meteen eens  uittesten.

De timer-chip

universal delay timer chipHet heeft geen standaard ic-behuizing maar mini printplaatje heeft een chip (ic) erop gesmolten en een klein aantal aansluitingen (soldeerpunten). De uitschakelvertraging is met een weerstand in te stellen van 2 tot ruim 7000 seconden (ca. 2 uur). Er kan een THT of een SMD weerstand worden gebruikt en het bordje werkt met 2 tot 5 volt.

Aansluitschema

Tussen 5 en 6 kan een THT (Thru Hole) weerstand of een SMD weerstand worden gesoldeerd:

Het maken

Het maken is eenvoudig. Ik ben begonnen met de weerstand solderen op de print. Hiermee bepaal je de duur dat de led blijft branden. Ik heb gekozen voor ca. 20 minuten waar een weerstand van 4,7 MΩ (MegaOhm) voor moet worden gesoldeerd. Voor 10 minuten moet je 2 MΩ gebruiken en voor ca. 5 minuten soldeer je 820 KΩ of 1 MΩ. Hoe lager de weerstand hoe korter de led blijft branden.

Vervolgens heb ik wat draadjes aan de schakelaar gesoldeerd en aan de batterijhouder. De lengte van de draadjes is afhankelijk van waar je het in wilt bouwen. Nu is het tijd om de aansluitingen en de led op het printplaatje te solderen. Let er bij de led op dat je de pluskant aan de plus soldeert. Je kan dit bij de meeste leds goed zien: kijk in de led: het kleinste deel in de led is de plus-zijde, de grootste de min. Je kan natuurlijk ook naar de afplatting kijken (-) of naar de langste poot (+).

Soldeer de plus van de batterij en de plus van de led op het eerste eilandje (rechtsboven, zie foto). Soldeer de min van de led op het volgende eilandje.

De schakelaar gaat op het derde eilandje en de andere kant van de schakelaar gaat samen met de min van de batterij op het onderste eiland. In veel gevallen is het handiger om eerst de schakelaar te monteren op de plaats waar hij moet komen, voordat je hem aan de print soldeert. Het is ook een goed idee om wat krimpkous om de schakelaar te doen. Als de schakelaar bevestigd is soldeer je hem aan de print op eiland 3 en 4.

We zijn nu klaar om te testen: Plaats een batterij en druk op de schakelaar. Als je alles goed hebt gedaan begint de led te branden en gaat hij uit na de gekozen tijd. De schakeling begint altijd UIT, dus als je ook een uitschakelaar wilt maken, maak dan een verbreekcontact op de plus.

Tijd om het weer in elkaar te zetten…

Batterijhouder onbruikbaarBij het opnieuw inbouwen bleek nog eens wat een goedkope rommel het eigenlijk was: het hele inzetstuk met batterijhouder brak in stukjes. Dan maar een nieuwe batterijhouder en een afsluitklep maken… Een stuk stevig plastic rond geknipt, aluminium tape aan de binnenkant geplakt want dat reflecteert meteen beter en deze met 2 kleine schroefjes vastgezet zodat de kinderen niet bij de elektronica en batterij kunnen komen.

Achterkant met nieuwe afsluitklep

Het resultaat

Direct bij het indrukken van de schakelaar begon het lampje netjes van kleur naar kleur te faden. Volgens de berekening moest het met 4,7 MegaOhm iets meer dan 23 minuten blijven branden. In werkelijkheid bleek dat iets meer dan 21 minuten… Close enough!

Wil je dit zelf maken?

Hier vind je alle benodigdheden  (webshop link)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *