Leer een nieuwe vaardigheid in 20 uur

Er is veel onderzoek gedaan naar hoeveel tijd je ergens in moet steken om ergens goed in te worden. Een belangrijk onderzoek naar expertise wees uit dat er gemiddeld 10.000 uur voor nodig is om een talent voor iets te ontwikkelen tot een top-niveau. Dit onderzoek is langzaam gemuteerd naar “Om iets goed te kunnen” en zelfs naar “Om iets te leren”. Om je een indruk te geven: 10.000 uur is een volle werkweek gedurende een jaar of 5. Maar klopt dit wel?

Hoe leren we?

Je leert dingen door ze te doen. Het begin is moeilijk (lopen, praten, fietsen, schrijven, vreemde taal leren): alles wat je leert begint met er slecht in zijn en dus met vallen en opstaan. Naarmate je het meer doet, meer oefent, word je er langzaam beter in. Maar hoeveel tijd moet je eigenlijk investeren om ergens goed in te worden?

Kost een vaardigheid leren echt 10.000 uur? Nee! Die 10.000 uur is de tijd die mensen in de top van een veld/vaardigheid (Olympische sporters, wereldkampioenen, schaak grootmeesters etc.) gemiddeld hebben geïnvesteerd om de top te bereiken.

Leercurve

leercurveElke vaardigheid heeft een leercurve: je begint met geen enkele handigheid erin naar een beetje handigheid en hoe meer tijd en oefening je er insteekt, hoe beter je er in wordt. Op een bepaald punt ben je er “een beetje goed in” en oefen je nog meer, dan wordt er uiteindelijk “best goed in”. Investeer je dan nog meer tijd dan zul je – langzamer dan in het begin – steeds nog een klein stukje beter worden. Maar er is dus een punt waarop je ergens “goed genoeg” in bent.

De tijd die je nodig hebt om ergens “best goed” in te worden is: 20 uur!

Gitaar leren spelenJe kan alles wat je maar wilt leren dus leren tot  een niveau dat goed genoeg is in die 20 uur. Er zijn echter wel een paar voorwaarden om het in die 20 uur te leren… Die 20 uur moet je zeer gefocust en geconcentreerd besteden aan je nieuwe vaardigheid. En dan kun je beginnen… zodra je deze 5 punten op orde hebt:

Voordat je begint

  1. Zorg dat je alle benodigdheden hebt om door te kunnen blijven leren/oefenen. Wil je gitaar leren spelen, dan heb je in ieder geval een gitaar nodig. Wil je een taal leren, dan zul les- en oefenmateriaal moeten hebben. Wil je leren tekenen dan is papier en tekengereedschap natuurlijk een must. Oriënteer je dus eerst op wat je allemaal moet hebben en weten (zie punt 3) voor je nieuwe vaardigheid.
  2. Stel vast welke vaardigheden je precies wilt leren. Soms moet je wat specifieker zijn dan alleen maar “ik wil piano leren spelen”. Je zult van te voren vast moeten stellen wat je precies wilt kunnen spelen na je 20 uur. Elke stijl pianospel leren in 20 uur zal je niet lukken, maar een bepaalde stijl en daar een paar liedjes in, is zeker haalbaar.
    Voor bijvoorbeeld tekenen zul je dus ook specifiek moeten zijn: wil je schetsen leren? houtskool tekenen? striptekenen? figuurtekenen?
  3. De volgende voorbereidende stap is: zorg dat je genoeg over je vaardigheid weet om jezelf te kunnen corrigeren. Je moet je dus verdiepen in hoe het hoort te zijn zodat je weet wanneer op de goede weg zit. Je hoeft dus nog niet te kunnen zingen, maar je moet wel weten wanneer je vals zingt.
  4. Zorg ervoor dat je ongestoord en zonder afleiding gaat oefenen: rustige/opgeruimde oefenplek, telefoon uit, geen jengelende kinderen of ega’s om je heen en jezelf de discipline opleggen om alleen te focussen op de oefening.
  5. En het laatste punt: investeer je 20 uur. Werk indien nodig met een schema. Plan je oefeningen. Werk wel in blokken: je onthoudt dingen beter als je het in blokken van een half uur tot een uur doet, dan dat je meteen 5 uur lang gaat oefenen. Je langetermijngeheugen werkt vrij langzaam dus vijf dagen één uur oefenen werkt veel beter dan één dag vijf uur. Daarbij zijn bij sommige vaardigheden ook lichamelijke beperkingen. Ga je gitaar leren spelen, dan zul je de eerste dagen pijnlijke vingers hebben, zeker als je teveel achter elkaar oefent: je moet eerst wat eelt op je vingertoppen krijgen.
    Wil je leren tennissen? Dan zul je misschien ook een beetje conditie op moeten bouwen en niemand gaat 20 uur achter elkaar tennissen. Wat je ook gaat leren: doe het dus wel in afgepaste stappen.

Ik hoop dat dit stukje je inspireert om wat nieuws te gaan leren. Bekijk deze site eens wat verder: wellicht zitten er leuke ideeën bij voor je. Er is hier over sommige onderwerpen in ieder geval genoeg informatie te vinden. En voor de rest: google it!

Geïnspireerd door: Josh Kaufman op TEDxCSU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *