Veilige wachtwoorden

We kennen het probleem allemaal inmiddels: hoe kies ik veilige wachtwoorden voor elke website, app, werk en waar we al niet méér verplicht worden om een veilig wachtwoord in te stellen. Opschrijven is niet raadzaam, in een bestand op je pc of telefoon zetten ook niet en toch moeten we voor zoveel dingen een apart wachtwoord hebben dat het vrijwel onmogelijk is om ze allemaal te onthouden.
Toch zijn er beproefde methodes om ze wel te kunnen onthouden.

Wat is een veilig wachtwoord?

Om het heel kort te zeggen: een wachtwoord dat niet te raden en niet gemakkelijk uit te proberen is. Korte wachtwoorden kun je gemakkelijk met uitproberen raden, dus een minimum lengte van 10 tekens is tegenwoordig aan te raden. Langer is natuurlijk beter.
Waar het wachtwoord voor gebruikt wordt is ook van belang: voor bankzaken wil je misschien een veiliger wachtwoord dan voor een support-vraagje of een forumdeelname. (tenzij die over je Tesla of je Rolex gaan)

Verschillende toepassingen? Verschillende wachtwoorden! Omdat in sommige gevallen wachtwoorden door beheerders of hackers te lezen zijn, is het verstandig om hetzelfde wachtwoord niet voor meerdere sites of toepassingen te gebruiken.  Dan kan een lekke website niet meteen gevolgen hebben voor je andere inlogs en hoef je verder nergens je wachtwoord te wijzigen.

Beste methode

Oke, we hebben nu de basics voor een veilig wachtwoord behandeld. In ieder geval dus géén bestaande woorden uit het woordenboek, niet je postcode, geboortedatum,  nummerplaat, naam van je kind, partner, huisdier of favoriete sportclub. Ik ga je nu een methode geven om voor elke toepassing een uniek veilig wachtwoord te kiezen dat gemakkelijk te onthouden is.

Stap 1:

Kies een zin (of een paar korte zinnen) die je gemakkelijk kan onthouden. Dit mag een stukje van een liedje zijn, iets uit je favoriete dichtwerk of een spreekwoord of gezegde. Alles mag als je het maar kan onthouden. Als voorbeeld kies ik hier voor een gezegde: “Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel

Stap 2:

Neem nu van elk woord de eerste letter: “Adkvhi,ddmot”. Neem de hoofdletters en leestekens mee. Je hebt nu al een wachtwoord van 12 tekens met een hoofdletter en een speciaal teken. Dit al een beetje veilig maar het kan nog beter. De volgende stap is het vervangen van bepaalde tekens met andere tekens. Vaak wordt je ook verplicht om een cijfer te gebruiken in een wachtwoord. Die zien we ook als andere tekens. Hier een paar voorbeelden van tekens en welke woorden (letters) je ermee kan vervangen. Je mag hier natuurlijk ook zelf je fantasie de vrije loop laten, zolang je het maar kan onthouden.

1:  een, enkel, i, l (de letter L), solo, alleen, one, on, single…
2: twee, samen, duo, bi, dubbel, double, Z, two, to, too…
3: drie, E, driehoek, triangel, tri(o), tripple, three, tree, free…
4: vier, fier, four, for, A
@: de a, At, aan, naar, aap (apen: @@), muis/muizen, krul/krullen
^: op, boven, naar, over, punt, pijl, hoedje, dak…
=: is, gelijk, hetzelfde, equal, vergelijk(ing), zoals
!: zeker, niet, ongelijk, not, omgekeerde i. (bij programmeren is ! vaak “niet/not”: != betekent “niet gelijk aan”)
$: S, dollar, geld, money, slang, vermogen, investering, betaling, win(st)…
+: plus, meer, ja, positief, (er)bij, (op)tel(len), ook, en, met…
-: min, minus, minder, nee, negatief, zonder…
>: bij, naar, groter (dan), verder, rechts, door(gaan)…
Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden. Ik ga ze niet allemaal doen hier… je snapt het vast al.

Wat ik hier nog wel aan toe wil voegen is: je kan soms met een of enkele letters en een teken een heel woord maken wat makkelijk te onthouden is:

geen: g1, Gek: G#, Opeens: ^1s, 7-Up: 7^ of ^^^^^^^, min of meer: -/+, gek: g3<. Een woord met cijfers als letter kan ook: Gek: 63k, virus: 4u$, even wachten: ffw88, pizza: P1224. Mocht je zinnetje te kort zijn, dan kun je het hiermee langer maken. Bijv: “Oost, west, thuis best”: “O,w,tb” is te kort, maar: “00$t,w,tb3$t” is prima.

Terug naar ons voorbeeld: Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.  “Adkvhi,ddmot”
Ik zou hier bijvoorbeeld “Adk4tvh=,ddm^t” van maken of “Adkvh=dd&&0t”.

Nog een paar voorbeelden:

Alle eendjes zwemmen in het water
Stap1: Aezihw   Stap2: “A11z>hw@t3r” of “A111z->~~~”

Wie niet sterk is, moet slim zijn
Stap1: Wnsimsz   Stap2: “W13-s=,m$l!mz”

Wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in
Stap1: Wekgveavezi    Stap2: “W1kg>1avez->”

“To be or not to be… That’s the Question!”: “(2B/-2B)tt?!”
“Ow baby baby, how was I supposed to know?”: “0bb,hw!s2k?”
“Goede Tijden, Slechten Tijden, nee het leven spaart je niet“: “+T,-T,!hlsjn137

De laatste stap

Je hebt nu een perfect wachtwoord dat je vrij gemakkelijk kunt onthouden. De laatste stap is nu iets toevoegen om het uniek te maken voor een website of toepassing. Dit kan iets simpels zijn zoals de eerste en laatste letter van de website of app: Rabobank.nl: <wachtwoord>+rk, facebook: fk+<ww>.

Pure willekeur?

Wat je ook kunt doen is een bestand met willekeurige tekenreeksen op je computer zetten en daaruit een regelnummer onthouden. De tekenreeks op die regel plak je dan voor of achter je wachtwoord en dan heb je een lang en heel sterk wachtwoord. Zelfs als iemand je bestandje met tekenreeksen heeft, weet hij niet welke tekenreeks, of het voor of na je wachtwoord moet èn mist hij een stuk van je wachtwoord.

Hier kunt je willekeurige tekenreeksen voor je laten “genereren” van verschillende lengtes:
https://www.random.org/strings/

https://www.randomlists.com/random-password

Als je even googlet op random passwords of random strings, vind je nog veel meer sites waar je willekeurige tekenreeksen kan genereren. Zorg wel dat je bestand veilig opslaat en er altijd een back-up van hebt! Je kan het eventueel zelfs klein uitprinten en (geplastificeerd) in je portemonnee doen. Zonder je “onthou-wachtwoord” en het reeksnummer kan niemand er iets mee.

Suc6 m3t h3t K13Z3N V4N V3!L!63 w8w00rd3n!

Zie ook:

https://www.leerhetzelf.nl/pincodes01/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *