Even voorstellen: Arduino

Mijn naam is Ron, ik ben bijna 50 en daardoor ben ik opgegroeid in een tijd zonder internet en mobiele telefoons. Spelcomputers waren er wel: eerst alleen tennis met een draaiknopje en later ook de Atari en de Philips spelcomputer.
Commodore-64“Gewone” computers in mijn pubertijd waren de VIC20, de ZX-spectrum en de Commodore 64: de pc was nog niet geboren. Van Commodore 64 was ik al vroeg gecharmeerd. Bij Bart Smit (ja die bestond toen al wel) stond er een die bezoekers mochten uitproberen en ik heb er heel wat uurtjes na school doorgebracht.

Philips elektronicadoosGefascineerd door deze en andere soorten elektronica en techniek ben ik eigenlijk altijd geweest. Ik kreeg van mijn ouders ooit een Philips elektronica doos met uitbreidingsset waarmee je zelfs een radio kon bouwen. Geweldig vond ik het en het heeft mij zeker richting een MTS-opleiding bewogen. Toen dat toch niet helemaal mijn ding was, ben ik richting ict veranderd (die toen eigenlijk nog niet echt bestond) en anno nu ben ik toch weer opnieuw gefascineerd geraakt door een nieuw soort elektronica: “development boards” en dan in het bijzonder de Arduino.

Wat is een Arduino?

Arduino: klein maar krachtig

Foto credit: FLICKR user Beraldoleal via Creative Commons

Een Arduino is voor mij the best of both worlds: een programmeerbare computer ter grootte van een pakje sigaretten, gekoppeld aan zeer uiteenlopende elektronica. Een Arduino is een minicomputer die een aantal in- en uitgangen (poorten) heeft. Elk van die “poorten” kun je programmeren en er iets “aan hangen”. Dit wordt vooral veel gebruikt in combinatie met sensoren. Een Arduino is dus een zogenaamd “development board“, een “ontwikkelcomputer”. Wellicht schrijf ik later nog eens een artikel over andere development boards.

Gevoelige onderwerpen

Er zijn vele soorten sensoren: temperatuur sensoren, geluidssensoren, gassensoren, lichtsensoren, bewegingssensoren, regensensoren, schakelaars en nog legio meer. De meeste van deze sensoren zijn zeer goedkoop waardoor je gemakkelijk dingen kunt uitproberen. Zo maak je in relatief weinig tijd zelf een temperatuurmeter of een thermostaat, een bewegingsalarm, een schermersensor of een complete alarminstallatie.

De Arduino kan niet alleen goed met sensoren werken. Je kan er ook dingen mee besturen: een speaker, ledjes, motoren en zelfs je apparaten in huis behoort tot de mogelijkheden. Ook zijn er vele uitbreidingsmodules te koop waarmee radio, mp3, bluetooth, wifi, radiografische besturing en zelfs internettoegang mogelijk zijn.

De Arduino wordt door deze eigenschappen heel veel gebruikt voor 3D printers en Robots. Er zijn vele soorten en modellen Arduino’s, waarover in een volgend stuk meer. De meest gebruikte en de beste om mee te beginnen is de Arduino UNO R3. Deze neem ik dan ook in een ander artikel uitvoerig onder de loep.

Wat kan een Arduino niet?

Een Arduino is geen pc. Standaard kun je geen muis of een toetsenbord aan een Arduino hangen en een beeldscherm of een tv aan je Arduino koppelen zal ook niet zomaar kunnen. Daarvoor zijn andere development boards zoals de Raspberry Pi meer geschikt.

Ondanks de beperkte interfacemogelijkheden, kan de Arduino echter prima met schakelaar en sensoren bestuurd worden en kan met leds en diverse soorten displays ook communiceren met de gebruiker. De Arduino draait op een snelheid van 16 MegaHertz wat bijna 4 keer zo snel is als de originele pc: die draaide op 4.77 MHz. 16 MHz is snel genoeg om heel veel zaken per seconde uit te voeren.

Wie maakt de Arduino?

Van origine is de Arduino een Italiaans ontwerp. Het is bedoeld om nieuwe elektronica voor een breed publiek toegankelijk te maken zodat iedereen zelf apparaten kan ontwerpen en maken. Alles van Arduino is voor iedereen vrij beschikbaar en vrij te gebruiken (Open Source: je mag ze zelfs namaken, aanpassen en verkopen zolang je er maar geen copyright op claimt en de bedoeling is dat je je ontwerpen deelt.

Niet dat de Chinezen überhaupt veel waarde aan copyright hechten, maar ze maken zeer goedkope Arduino’s die meestal net zo goed werken als de originele versie. Soms hebben de nagemaakte varianten zelfs nog een paar extra mogelijkheden.

Wie een introductie van makers wil:

In een volgend stuk zal ik wat meer ingaan op welke Arduino’s er zijn en wat in ieder geval moet hebben en weten als je ermee aan de slag wilt. Ook zal ik er wat prijzen (indicaties) bijzetten zodat je een idee hebt of het een dure hobby is. Ik kan je nu al zeggen dat dat best meevalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *