Duizendpootigheid

Ik ben moeder, ik kan alles!” zei Roseanne Barr ooit eens. Nu ben ik zelf vader sinds een paar jaar en het is onvoorstelbaar hoeveel je in korte – of eigenlijk vrijwel geen – tijd moet leren als zo’n nieuwe telg je huishouden en relatie volledig op zijn kop komt zetten. In slechts enkele dagen leer je hoe je een baby moet verzorgen, hoe je ze vast moet houden, hoe je ze laat eten en boeren, hoe je luiers verschoont, hoe je ze aan- en uitkleedt, hoeveel en wanneer ze moeten slapen en nog 100.000 andere dingen. Mijn inmiddels bijna 4 jaar oude dochter heeft ons al vele dingen geleerd en laten leren. Zo zijn wij nu weer geheel tekstvast in vele kinder- en sinterklaasliedjes, weten wij de namen van alle kinderhelden en hun sitekicks, zoals Megamindy en Toby, alle namen van huidige en voormalige K3-leden, 26 tekenfilmseries die wij eerder nog niet eens van naam kende, enz. En de lijst blijft groeien met de kinderen.

Andere gezinnige dingen

Dat was niet de eerste keer dat ik een hoop moest leren. We kochten een huis samen in 2012 en waar ik voorheen onkundig en onbedacht het kleinste kamertje kon bevuilen, kom je nu ineens voor allerlei nieuwe keuzes te staan. Zo heb ik mij nog nooit druk gemaakt op wat voor soort wc ik zat, maar sinds we een eigen huis hebben weet ik ineens van alles over stukadoren, tegelen, ik weet het verschil tussen verschillende soorten spoelbakken, soorten en maten wc-potten, leidingen verleggen en nog meer toiletaire details die ik je verder zal onthouden.

Vorig jaar was het tijd voor een nieuwe ketel en dan moet je ineens van alles leren over HR-ketels, verbruik, liters per minuut, de betere merken enzovoorts. Bij een kleine verbouwing aan de keuken moest ik ineens van alles weten over afzuigkappen en afvoeren, gasstellen en zo kan ik nog wel even doorgaan: WOZ-waardes, gemeentelijke lasten, subsidies, dakbedekking, tuinieren, isoleren, energiebesparing, beglazing, vloeren, zonnepanelen, bestrating, beplanting… het houdt niet op. Huren is in heel veel opzichten een stuk minder stress.

Het is een godswonder dat ik in deze periode ook een en ander geleerd heb over bijvoorbeeld houtbewerking. Zo heb ik een badkamermeubel precies op maat gemaakt rondom de wasbak, een schoenenkast in de hal, inderdaad: precies op maat. En al het speelgoed van de kinderen zit in de Ikea-kast in perfect passende bakken die al die kinderzooi in de avonduren helemaal uit zicht van ons en eventueel bezoek houdt. Niet dat ik nu een nieuwe “Meubelfabriek Rosmalen” kan beginnen, maar het was leuk, leerzaam en het geeft 100x meer voldoening dan een kant-en-klare oplossing die net niet helemaal naar je zin is.

Mijn punt is dit: proberen is leren. Probeer je iets nieuws, dan leer je iets nieuws. Koop eens een puzzeltje in de speelgoedwinkel en je wil het toch leren oplossen. Bedenk dat je altijd nieuwe dingen kunt leren. Dat heb ik – naast al de bovengenoemde zaken – óók met veel plezier geleerd de laatste jaren.

Lees het zelf, leer het zelf, maak het zelf!

Ron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *