Kruipend onkruid

We hebben er elk jaar weer miljoenen van en regelmatig op plaatsen waar we ze niet willen hebben. Nee we hebben het niet over vluchtelingen of zwarte-piet-protesteerders; dit gaat over mieren.

Ook dit jaar hebben we er hier weer veel last van. Het terras verzakt er bijna van en voor een beetje geknoeid ijs van de kinderen trekt meteen een heel leger van deze mini-invaders je huis in. Vorig jaar ontdekte ze een knijpfles honing in de kast en complete battellions invaseren het kastje met broodbeleg tot ín de knijpfles met honing aan toe. Omdat mieren en hagelslag nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, hebben we die ook maar weggegooid.

Milieuvriendelijke oplossingen

Ramen en deuren gesloten houden heeft geen enkel effect. Ook het dichtgooien van de holletjes haalt niets uit. Wat ons hierin wel uitstekend geholpen heeft, zijn de volgende remedies:

Heb je de mieren binnen op plaatsen waar ook voedsel wordt bewaard: strooi een dun lijntje zuiveringszout in het kastje. Binnen een paar uur ben je van de mieren af en het is totaal ongevaarlijk voor mens en dier dus je kan het gerust een paar weken laten liggen.
Op de plekken waar ze naar binnen lopen (deuren/ramen) kun je een beetje gedroogde koffiedrap neerleggen. Je zult zien dat de mieren er niet graag doorheen lopen.

Buiten bij de mierennesten in je terras werkt zuiveringszout ook maar wel minder goed. Ook schoonmaakazijn – wat wel uitstekend werkt tegen onkruid – heeft niet heel veel effect. Wat hier beter werkt is koffiepoeder (opgedroogde koffiedrap werkt net zo goed!)

Strooit het op je terras tussen de tegels waar de mierennesten zitten en veeg het een klein beetje in de voegen en gaten. Herhaal dit 2 tot 3 keer met een paar dagen ertussen en je zult zien dat het snel minder wordt. Mieren vinden koffie gewoon zeer onprettig en zullen op andere plaatsen hun nesten verder maken.

Bijsluiter / afsluiter

Koffiedrap is milieuvriendelijk en is zelfs voor bepaalde planten een goede mest (o.a. rozen). Het zorgt voor een wat zuurdere grond wat echter voor sommige planten niet zo gewenst is maar voor andere juist wel. Pas wel op dat je het een beetje zorgvuldig aanbrengt als je niet met bruine terrastegels wil zitten. Zoveel mogelijke tussen de tegels aanbrengen. Herhalen zoveel als nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *