Pincodes onthouden – methode 1

Pincodes zijn in principe makkelijk te onthouden. Totdat je nieuwe krijgt of het een pasje betreft dat je zelden gebruikt. En daar sta je dan op het vliegveld in Spanje bij de desk van de autoverhuur. Pincode van mijn creditcard? Nog nooit nodig gehad… Nu dus wel! Dan is een pincode ergens noteren toch wel handig. Maar dat is dan weer niet veilig. Tenzij…

Er zijn een aantal methodes om veilig je pincodes (of andere numerieke codes) te noteren. Ik ga er hier een paar behandelen voor je. In dit artikel veruit de handigste methode.

Methode 1

Ik begin met mijn favoriete methode. Niet geheel door mij verzonnen, wel veiliger gemaakt door mij.

Je hoeft voor deze methode alleen maar een woord van 10 letters te onthouden. Het mogen ook 2 woorden zijn van 10 of meer letters samen. De enige voorwaarde voor je keuze is dat er geen letters dubbel in de eerste 10 letters voor mogen komen. (Zie ook n.b. onderaan)
Een paar voorbeelden:
1234567890123456
NIEUWSBLAD
GSMOPLADER
BLAUWGROEN
KIPSATEROL
MARTINEJOS
PINCODESUX
IKHOUVANPIN
BELASTINGDIENST

De letters in je woord corresponderen met de cijfers 1 t/m 0 of -als je dat makkelijker vindt- 0 t/m 9. Je kan nu je pincode op een briefje of je agenda schrijven als letters: Je woord dat niemand weet is “nieuwsblad” en je pincode is 6725. Je kan nu SBIW opschrijven, zelfs op de achterkant van je pasje. Zolang niemand je 10-letterwoord(en) kent is het onkraakbaar.

Wil je het kwaadwillenden nog moeilijker maken? Zet dan links en rechts van je “PIN-letters” nog wat andere letters die niet in je woord voorkomen erbij: HRSBIWFX.
Alleen jij weet welke letters wèl in je woord voorkomen. Je kan er dus zelfs niet-voorkomende letters tussenzetten: GHSBRRIXW.

N.b. Je kàn een woord kiezen waar wel dubbele letters in voorkomen, maar dan moet het een langer woord zijn: limonadefles kun je  bijvoorbeeld gebruiken als limonadefs omdat je de 2e “l” en “e” dan over moet slaan.

Je woord mag je met deze methode nooit opschrijven of aan iemand vertellen!

Andere methoden volgen nog.

Zie ook:

https://www.leerhetzelf.nl/wachtwoorden/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *