Á la Bolognese

Bijna iedereen heeft wel eens een pan spaghetti gemaakt en de winkel biedt vele zakjes en potjes voor een passend sausje. Wat gehakt in de pan, aanbraden, wat water en een zakje erbij of een potje en we hebben in relatief weinig tijd een hap eten…

Nu ben ik al van jongs af aan, een groot liefhebber van spaghetti a la Bolognese en bij een goede Italiaan heb ik vaak aan een bord niet genoeg. De saus uit een zakje of potje is allemaal tomatensaus, iets wat in mijn optiek in de verste verte nog niet lijkt op Bolognese.

Vele pogingen om het zelf net zo lekker te maken hebben gefaald, maar sinds een paar jaar heb ik een recept waar veel nep-Itallianen nog een puntje aan kunnen zuigen.

Over dit recept

De saus in dit recept is redelijk volgens traditioneel recept en is krachtig van smaak en machtig: je hebt er niet veel van nodig om een lekker bord spaghetti te serveren. De saus duurt even om te maken maar is uitstekend in porties in te vriezen. De saus is ook een goede basis voor een overheerlijke Lasagne.

Benodigdheden

Voor een GROTE pan, (8-12 personen)

  • Een GROTE braadpan
  • ca. 1 kg rundergehakt (ongekruid)
  • 3 middelgrote uien
  • 5 tot 10 teentjes knoflook (kies zelf hoeveel je van knoflook houdt)
  • 3 pakjes gezeefde tomaten
  • een klein flesje wijn (2 glazen, rood of wit, Chianti mag, hoeft niet)
  • bouillonblokjes (rund) voor 0,75 liter bouillon
  • Oregano, Basilicum, Rozemarijn, Bladselderie of Selderij en Bonenkruid
  • Indien je (een deel van) de kruiden hierboven vers hebt is dat natuurlijk nog lekkerder.

Bereiding

Snij de uien in zo klein mogelijke stukjes. Ik maak zelf blokjes maar snippers kan ook. Als je de ui klein genoeg snijdt, blijft er niets van over, behalve de smaak natuurlijk. Pel de knoflook en snij ze in hele kleine stukjes. Je kan ze ook in de saus persen later.

Braad het gehakt in de pan rul (zo klein mogelijk maken met een vork) zonder boter of olie. Je kan eventueel een eetlepel olijfolie voor de smaak gebruiken maar het is niet nodig. Zet ondertussen vast een pannetje op met een 0,75 liter water en voeg hier 1 tot 3 bouillonblokjes aan toe zodra het kookt. Zie verpakking voor de juiste hoeveelheid; je wil een lekkere sterke bouillon door deze saus.

Zodra het gehakt gaar begint te worden (even afgieten als er veel vocht uit de gehakt komt) giet je 1 tot 2 glazen wijn erbij, hou de pit hoog: de wijn moet helemaal verdampen. Wacht dus tot de wijn helemaal verdampt is.
Voeg dan de gesneden uien toe en braad dat nog een paar minuten mee (fruiten). Knoflook op het laatst nog heel even mee braden.

Vervolgens voeg je de gezeefde tomaten toe en breng je het weer zachtjes aan de kook.

Dan de kruiden toevoegen en goed doorroeren. Voor mij werken deze hoeveelheden het beste:
1 a 2 eetlepels oregano, halve tot een hele eetlepel basilicum, 1 theelepeltje rozemarijn, 1 eetlepel bladselderie en een kwart tot een half theelepeltje bonenkruid. Bonenkruid is erg sterk en deze wil je niet laten overheersen; wees er spaarzaam mee.

Voeg de bouillon nu toe en zet het 2 tot 2,5 uur op een laag pitje met een deksel erop (sudderen). Af en toe een keer goed doorroeren. Indien nodig aan het eind (de saus wordt steeds sterker van smaak) nog wat zout naar smaak toevoegen. Vind je iets al snel te flauw? Gebruik dan een bouillonblokje extra.

Spaghetti/macaroni: 125 gram pasta per persoon moet genoeg zijn (=zeer royaal bord, hou 100 gram per persoon aan voor normale porties.)

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *